Poproszę o kilka przykładów
Sławomir: Poproszę o kilka przykładów z liczb zespolonych:
a) na płaszczyźnie zespolonej
b) wielomiany zespolone
Proszę o normalny poziom, not too hard
27 paź 20:52
Sławomir: pierwiastkowanie i potęgowanie też przyjmę
27 paź 20:53
Sławomir: proszę, proszę, proszę
27 paź 20:59
Krzysiek: ale co konkretnie chcesz?możesz skorzystać z wyszukiwarki na forum i znaleźć kilka zadań i
wtedy sprawdzisz co umiesz a czego nie.
27 paź 21:03
Godzio:
Zad. 1
Opisz geometrycznie:
a) |z − 1 − i| = 2
b) |z + 4| < 2
c) |z + 2 + 3i| ≥ 1
Zad. 2
Rozwiąż równanie:
a) z4 + 5z2 + 4 = 0
b) z3 − z2 + 3z − 3 = 0
Zad. 3
Policz:
a) (1 + i)20
b) (4 + 4√3i)10
Zad. 4
Oblicz:
a) 3√2 + 2i
b) √7 − 24i
27 paź 21:06
Sławomir: o to chodziło , super

Już robie
27 paź 21:24
Sławomir: Zad 1.:
a) Okrąg o środku w punkcie S=(1,1) o r = 2
b) Okrąg o środku w punkcie S = (−4,0) a promieniu 2. Zamalowane w środku, narysowane linią
przerywaną.
c) Okrąg o promieniu S = ( −2,−3) a promieniu r = 1. Zamalowana częśc zewnętrzna ( poza
okręgiem) Okrąg linią ciągła namalowany.
Zad2.
a) z = 2i v z = −2i v z = i v z = −i
b) z = 1 v z =
√3i v z =−
√3i
Zad3.
a) = −1024
b) −536870912 − 536870912i (troche duzy wynik)
Zad4.
a) nie chce mi wyjść. Wychodzi pi/7 a tego nie ma w tabelkach.
b) 4−3i v −4 + 3i
Proszę o sprawdzenie
27 paź 21:49
Sławomir: albo to 3b. mozna zapisac chyba tak: 810 * e43πi
27 paź 21:56
Godzio:
Zad. 1
A bardziej w liczbach zespolonych ? Gdyby było polecenie "Narysuj na płaszczyźnie zespolonej" ?
27 paź 22:02
Godzio:
Zad. 3 mogłeś pozostawić w postaci −210
27 paź 22:03
Sławomir: niewiem jak to zrobić

bo się właśnie takiego sposobu nauczyłem i nim jadę. Jakbym miał
rysować to bym narysował środek i promien jakos ≈ 1,41 .
Ale mozesz mi pokazac jaki jest sposób na lepszy zapis
27 paź 22:05
Godzio:
| | π | |
Zad. 4 Co prawda wychodzi kąt nietypowy, ale na pewno |
| ? |
| | 7 | |
27 paź 22:06
Godzio:
|z − z0| = r −− okrąg o promieniu r i środku w z0
|z − 1 − i| = 2 −− okrąg o środku (1,i) i promieniu 2
27 paź 22:08
Sławomir: chyba tak
27 paź 22:08
Godzio:
Pokaż obliczenia
27 paź 22:08
Sławomir: ok to juz wiemwiem wówczas jak zapisać, dziękuje. a jak jest nierówność to jak zapisać ?

Z
tym kołem
27 paź 22:09
Godzio:
To samo co Ty, tylko w moim stylu
27 paź 22:10
Sławomir: | | π | | π | | 1 | |
znaczy postać trygo jest |
| ale jak liczę w0 to jest |
| * |
| (bo odwrotnie bo |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
dzielę przez 3) no i dla tych radianów nie okresle wartosci.
27 paź 22:13
Godzio:
| | π | | π | | π | | π | | π | | π | | √3 − 1 | |
sin( |
| − |
| ) = sin |
| cos |
| − sin |
| cos |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 4 | | 3 | | 2 | |
To tak w ramach ciekawostek, skoro tego nie musisz umieć
27 paź 22:15
Sławomir: a no faktycznie co za łeb ze mnie

zeby nie umiec 4 x 3 pomnozyc

mam nadzieję, że tego nie muszę umieć − ale dziękuje

sam niewiem co muszę umieć. zespolone
były tylko na wykładach jeszcze na ćwiczeniach nie.
Niewiem wgl, czego sie spodziewać, czy takich czy może trudniejszych przykładów. jak to bywa z
kolokwiami?
27 paź 22:19
Sławomir: a no faktycznie co za łeb ze mnie

zeby nie umiec 4 x 3 pomnozyc

mam nadzieję, że tego nie muszę umieć − ale dziękuje

sam niewiem co muszę umieć. zespolone
były tylko na wykładach jeszcze na ćwiczeniach nie.
Niewiem wgl, czego sie spodziewać, czy takich czy może trudniejszych przykładów. jak to bywa z
kolokwiami?
27 paź 22:19