procenty...
Nutka: cena pewnego towaru wraz z 7−procentowym podatkiem Vat jest równa 7169zł. o ile wzrosłaby cena
tego towaru, gdyby podatek Vat na ten towar został podniesiony o 22%?
oraz
w klasie 3b 62,5% uczniów stanowią dziewczęta, a 20% dziewcząt tej klasy trenuje siatkówkę. ile
% uczniów klasy 3b stanowią dziewczęta trenujące siatkówkę?
Proszę nie tyle o rozwiązanie co i o wytłumaczenie. Nie umiem %−tów...
27 paź 20:12
aniabb: z proporcji
cena netto =x to 100%
cena z pod. =7169 to 107%
i na krzyż 107x=7169*100
x= 6700
i analogicznie z 22%
6700 to 100%
y to 122%
y=8174
wzrosła o 8174 − 7169 = ....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub od razu 107% to 7196
122% to x
x=8174
27 paź 20:20
aniabb:
x wszystkich
62,5% x = 0,625x to dziewczyny
20% 0,625x = 0,2*0,625x to dziewczyny trenujące
0,2*0,625x =0,125x i z powrotem na procenty to 12,5%x
z procentów na liczbę − dzielisz przez 100
z liczby na procent − mnożysz przez 100
27 paź 20:24
Nutka: wielkie dzięki
27 paź 20:37
Nutka: mam jeszcze jedno zadanko;
w klasie jest 16 dziewcząt i 18 chłopców
a)o ile % liczba chłopców jest większa od liczby dziewcząt?
b)o ile % liczba dziewcząt jest mniejsza od liczby chłopców?
nie wiem za bardzo czym te pytania się różnią, czy mam 18 i 16 dzielić przez 100 razy 31 czy
podzielić przez 32 i mnożyć razy 100 i odjąć... nie wieeem
27 paź 20:45
aniabb: dziewczyn jest (16/34) *100% = 47%
chłopaków jest (18/34) *100% = 53%
a) o 2/16 *100% = o 12,5%
b) o 2/18 *100% = o 11%
27 paź 20:50
Nutka: dlaczego 2/16 i później 2/18 razy 100 mnożymy? czemu 2?
27 paź 20:53
Nutka: ?
27 paź 22:09
aniabb: bo dziewczyn jest o 2 mniej a chłopaków o 2 więcej
27 paź 22:13