??
Kwasim: Podstawy AB i Cd trapezu ABCD mają odpowiednio długości 21 i 13, a ramie Ad=11. Proste
zawierajace ramiona trapezu przecinaja sie w punkcie S. Oblicz dlugosc AS
12 maj 21:25
Yooo: Przedluzasz sobie ramionka do punktu S
Tworza ci sie 2 trojkaty podobne ABS
oraz DCS
x 13
−− = −− oznaczam DS za x wiec AS= X+11
x+11 21
x=17,875
AS= 11+ 17,875= 28,875 czyli 28 i 7/8
12 maj 21:34
Kwasim: a Proste zawierajace ramienia przecinaja sie w punkcie S, o co chodzi? jak to namalowac?
12 maj 21:49
Yooo: Przedluzasz ramionka trapezu az sie przetna w punkcie S
12 maj 21:54