trygonometria
Beata: Proszę o pomoc :
Wyznacz zbiór wartości funkcji :
f(x) = 1tg2x + 2
27 paź 19:48
aniabb: x∊R
27 paź 19:56
Beata: no właśnie nie ..
27 paź 19:59
aniabb: bez π/2 +kπ bo tg
27 paź 20:03
Beata: nie... chodzi o zbiór wartości, czyli współrzędną y, jak masz tg do kwadratu to już odpadają ci
wartości ujemne, tylko nie bardzo wiem, co dalej ...
27 paź 20:07
Bogdan:
Największa wartość funkcja ma dla najmniejszej wartości w mianowniku, czyli dla x = 0
Najmniejszą wartość funkcja przyjmuje dla największej wartości mianownika, czyli dla x→
∞
i lim
x→∞ f(x) = 0
| | 1 | |
Zbiór wartości ZWf: y∊<0, |
| > |
| | 2 | |
27 paź 20:09
aniabb: odruchowo liczyłam dziedzinę
27 paź 20:10
Beata: dzięki wielkie !
27 paź 20:41