.
mlody: Iloczyn liczb x i y jest o dwa większy od ich sumy. Przedstaw y jako funkcję zmiennej x. Podaj
dziedzinę tej funkcji i jej zbiór wartości.
27 paź 19:41
Tad: xy=2(x+y) xy−2y=2x y(x−2)=2x
−

i wszystko jasne
27 paź 19:49
mlody: No i wlaśnie mam pytanie napisałeś 2(x+y), a nie powinno być 2+(x+y)
27 paź 19:52
pigor: ... , no nie, bo
| | x+2 | |
xy=x+y=2 ⇔ xy−y=x+2 ⇔ y(x−1)=x+2 ⇔ y= |
| i x∊R−{1} . ..  |
| | x−1 | |
27 paź 19:52
pigor: ... −, czyli w postaci kanonicznej
| | x−1+3 | | 3 | |
y= |
| ⇒ y=1+ |
| i x∊R−{1} . ... |
| | x−1 | | x−1 | |
27 paź 19:55
ulcia: dobra moze
mlody zrozumial, ale ja nie zrozumialam

w poscie
tad`a x∊R−{2} a u
ciebie x∊R−{1} ?
27 paź 20:04
Tad: sorry
27 paź 20:04
K0nrad: Dobrze pigor
29 lis 19:32
Darn0k: Dobre spostrzeżenie K0nrad
29 lis 19:35
ToMasz: Pigor wygrał
29 lis 19:40
BoomerangPL: Dobra robota pigor
29 lis 19:40
LpGrubyPL: popieram ToMasza
29 lis 19:41
Twój Stary:

pigor na prezydenta
29 lis 19:46