równanie
adaś:
rozwiąż równanie.|x|+|x−3|=3
Robię tak:
10 = x+x−3=3
2x=6
x=3 dla x≥0 czyli zgadza się.
20= −x −x +3=3
−2x=0
x=0 dla x<0 czyli nie zgadza się.
30= −x+x−3=3
0=6 jest to sprzeczność.
40= x−x+3=0
0=−3
sprzeczność.
czyli odpowiedz x =3. dobrze?
27 paź 19:34
aniabb: ciut dookoła ale merytorycznie poprawne
27 paź 19:38
Piotr:
odpowiedz źła.
27 paź 19:39
konrad: nie
27 paź 19:40
aniabb: w 4 masz 3=3 czyli cały przedział <0;3)
więc odp <0,3>
27 paź 19:41
Tad:
... nie−:(
27 paź 19:42
adaś: masz rację aniabb, zajechałem się
27 paź 19:43
adaś: mam jeszcze pytanie , przedział zaczyna się od zera dlatego bo x ma być ≥0 ?
27 paź 19:45
adaś: ?
27 paź 20:00
aniabb: tak
27 paź 20:01
aniabb: 3 przypadek niepotrzebny bo nie może być jednocześnie x<0 i x≥3
27 paź 20:02
adaś: dzięki
27 paź 20:03