analityczna
PuRXUTM: Zbadaj, jak położone są względem siebie koła opisane nierównościami
x2+y2≤10 i x2+y2+2x−12y+30≤0.
przekształciłem ten drugi wzór do postaci (x+1)2+(y−6)2≤7 co dalej ?
27 paź 19:24
aniabb: liczysz odległość między środkami d
jeśli d>r1+r2 rozłączne
d=r1+r2 styczne
d<r1+r2 ale d >|r1−r2| przecinają się
d =|r1−r2| styczne wewnętrznie
d <|r1−r2| rozłączne wewnętrznie
27 paź 20:31
PuRXUTM: dzięki
27 paź 20:54
PuRXUTM: mam takie pytanie, jak mam 3 równania prostych ograniczających trójkąt to jak mogę obliczyć
pole ?
Wyznaczam współrzędne ale wychodzą nieciekawe liczby, jak można inaczej ?
27 paź 21:23
PuRXUTM: podbijam
27 paź 21:29
Saizou : np. ze wzoru Herona
27 paź 21:35
aniabb: z iloczynu wektorowego
27 paź 21:36
PuRXUTM: iloczynu jeszcze nie miałem, dobra to to chyba ominę
27 paź 21:37
Saizou : a mógłbyś podać treść zadania
27 paź 21:38
PuRXUTM: Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostymi k i l oraz osią x, jeśli prosta k tworzy z osią x
kąt 60 stopni i przechodzi przez punkt (−2,−3) a prosta l jest prostopadła do prostej k i
należy do niej punkt (−1,√6).
27 paź 21:41
Saizou :

a nie przypadkiem tak

wzór prostej k
a=tg60=
√3
y=
√3x+b
−3=−2
√3+b
b=−3+2
√3
k: y=
√3x−3+2
√3
wzór prostej l
27 paź 22:13
Saizou : | | √3 | | 3√2 | |
tam jest błąd bo ma być l= y=− |
| x+√6− |
| |
| | 3 | | 6 | |
27 paź 22:15
Mila:

Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostymi k i l oraz osią x, jeśli prosta k tworzy z osią x
kąt 60 stopni i przechodzi przez punkt (−2,−3) a prosta l jest prostopadła do prostej k i
należy do niej punkt (−1,√6).
k: y=tg60
0 x+b i (−2,−3)∊k
−3=−2*
√3+b
b=2
√3−3
k:y=
√3x+2
√3−3
| | 1 | | 1 | |
l⊥k ⇔y=− |
| x+b i (−1,√6)∊l⇔√6= |
| +b |
| | √3 | | √3 | |
| | 1 | | √3 | |
B: − |
| x+√6− |
| =0⇔x=3√2−1 |
| | √3 | | 3 | |
A:
√3x+2
√3−3=0⇔x=
√3−2
dokończ
łatwo o pomyłkę w pisaniu takiego tekstu.
p=0,5 |AB|*h
28 paź 00:55
PuRXUTM: dzięki Mila ale do tego to ja też doszłem tylko teraz kupa roboty z tym polem, najlepiej chyba
będzie ustalić 3 wierzchołki i pole z wzoru jak się ma 3 wierzchołko trójkąta
28 paź 16:28