w prostokącie połączono środki sąsiednich boków. Powstały w ten sposób romb ma o
Bartek: w prostokącie połączono środki sąsiednich boków. Powstały w ten sposób romb ma obwód równy 40
cm i pole równe 96 cm cm2 . Oblicz długości boków prostokąta.
Umiecie to zrobić..?
12 maj 21:19
^^: nikt nie umie:(
12 maj 21:37
Jjjj: chwile, zaraz Ci napsze
12 maj 21:46
Jjjj:

bliczajac pole romba= (a*b) /2= 96
96/4= 24( i t jest pole malego trojkata zielonego)
2*24= 48( pole prostokata czerwonego)
e*f= 48
e
2 + f
2= 10
2
i za e podstawiasz, albo za f i pwinno wyjsc e = 6 lub 8
f= 8 lub 6
12 maj 21:55