zadanie matur
rexmix: W pojemniku było 5 orzechów laskowych i kilka migdałów. Marysia dekorując ciasto wyciągnęła z
pojemnika dwie sztuki bakalii. Okazało się, że prawdopodobieństwo tego, że są to 2 orzechy
laskowe wynosi Dwie trzecie (2/3). Ile było w pojemniku migdałów?
12 maj 21:17
Yooo:
Ω(orzeszkow laskowych

5! = 10
2!3!
10 2
−−−− = −−−
N 3
2n=30
n=15
Wiec jest 15 mozliwosci wylosowania 2 elementowych zbiorow z naszych bakalii.
5!
1!4!= 5 mozliwosci wylosowania 1 orzeszka laskowego
Wiec mamy tylko 1 migdal
12 maj 21:26
rexmix: dziekowa ale mozesz wytlumaczyc te ost zdania?
Wiec jest 15 mozliwosci wylosowania 2 elementowych zbiorow z naszych bakalii. 5! 1!4!= 5
mozliwosci wylosowania 1 orzeszka laskowego Wiec mamy tylko 1 migdal emotka
15 mozliwosci wyszlo z n to wiadomka ale reszta?;s nie pracuje mi juz kopula...
12 maj 21:55
rexmix: helloł
12 maj 22:04
Yooo: Jest ogolnie 15mozliwosci wylosowania bakalii
w Tym 10 mozliwosci samych laskowych oraz 5 mozliwosci 1 laskowego
Zostawia to nam miejsce na tylko 1 migdal ktory bedzie wylosowany razem z 1 z tych 5 laskowych
12 maj 22:10