analityczna
PuRXUTM:

Proste 3x+4y−12=0 i 4x−3y+25=0 są styczne do koła o promieniu r=2
√7. Oblicz pole czworokąta
utworzonego przez te styczne i przez promienie koła poprowadzone do punktów styczności.
To jest kwadrat ? Wystarczy w tym zadaniu napisać że proste są prostopadłe względem siebie
narysować i obliczyć pole kwadratu ?
27 paź 18:50
Piotr:
no chyba
27 paź 18:52
PuRXUTM: nie za łatwe jak na rozszerzenie ?
27 paź 18:54
Piotr:
wynik sie zgadza ? 28 ?
27 paź 18:54
PuRXUTM:
27 paź 18:56
Mati_gg9225535:
4y = −3x + 12 // 4 −3y = −4x − 25 // (−3)
| | 3 | | 4 | | 25 | |
y = − |
| x + 3 y= |
| x+ |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
a=−{3}{4} a={4}{3}
są prostopadłe więc to będzie kwadrat

i dokladnie tak jak opisałes nalezy postąpić
27 paź 18:57
Piotr:
no to nie komplikuj

napisz tylko o warunku prostopadlosci prostych
27 paź 18:57
Mati_gg9225535: nie żebym się spóźnił czy cos
27 paź 18:57
aniabb: jak zauważysz że są prostopadłe .. a to nie każdemu się udaje
27 paź 18:58
PuRXUTM: dzięki wszystkim
27 paź 19:00