rozwiązać nierówność bęzwzględną
adaś:
Rozwiąż
(3x−7)
2≤(5x−9)
2
Po obliczniach
moje rozwiązania:
x
1=−2
x
2= −1
x∊<−2,−1>
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze mam wyniki ?
27 paź 18:44
aniabb: nie dobrze
27 paź 18:45
27 paź 18:46
adaś: dzięki ,zaraz próbuje dalej
27 paź 18:51
adaś:
zrobiłem jeszcze raz i teraz rozwiązania wychodzą:
−16x2+48x−32≤0
Δ=256
√Δ=16
x1= 2
x2= 1
no i teraz rysuję parabolę tak ?
i przedziały wychodzą x∊ (−∞,1>U<2,∞)
27 paź 19:22
aniabb: tak
27 paź 19:23
adaś: dzięki
27 paź 19:25