wektory
hmm...: Czy suma długości dwóch wektorów może być równa długości sumy tych wektorów?
Czy to jest prawdziwe dla wektorów mających ten sam kierunek i zwrot?
27 paź 18:26
hmm...: Dobra już wiem że to prawda. mam coś lepszego.
Dla jakich wektorów a−> i b−> spełnione są związki:
(a) a−> +b−> = c−> oraz a + b = c,
(b) a−> +b−> = a−> −b−>,
(c) a−> +b−> = c−> oraz a2 + b2 = c2.
27 paź 18:30
hmm...: up
27 paź 18:32
aniabb: a) ten sam kierunek i zwrot
b) b=0
c) są pod kątem prostym
27 paź 18:34
hmm...: a co to te a,b,c niby jest?
27 paź 18:37
aniabb: długości wektorów
27 paź 18:40
hmm...: aaa nie ogarnąłem. Dla mnie długość wektora to "|a
−>|" a nie jakies tam "a"
27 paź 18:42
hmm...: Mam jeszcze jedno ZADANIE
Wektor ab leży na płaszczyźnie xy. Jego kierunek tworzy kąt 250
O z dodatnim kierunkiem osi
x(licząc w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara), a jego długość wynosi 7,3
m. Jaka jest jego składowa x i y?
x obliczyłem korzystając ze wzoru na kąt między wektorami. Wektor leżący na osi x będzie miał
współrzędną [x,0] a u mnie jest to [1,0]
| | [x,y]o[1,0] | |
cos250O= |
| => x≈−2,8386 |
| | 8,3 | |
Jak mam teraz obliczyć y?
27 paź 19:12
aniabb: np x2 +y2 = 7,32
27 paź 19:14
hmm...: no dobra ale to co ja wcześniej zrobiłem do chyba nie jest dobrze, bo gdybym wziął sobie wektor
[2,0] który też jest współliniowy z osią x to otrzymałbym składową x zupełnie inną... an jest
błąd bo w mianowniku powinno być 7,3
27 paź 19:24
hmm...: wróć cofam to co napisałem przed chwilą. Pierwiastkowanie nie boli, a błąd i tak jest
27 paź 19:26
hmm...: Mam pytanie do zadania.
Oblicz sumę wektorow ~a = (4m)i−> +(3m)j−> oraz ~b = (−13m)i−> +(7m)j−>, wyrażajac
ja za pomoca wektorow jednostkowych. Co to są te wektory jednostkowe, jak to wygląda?
27 paź 20:15
hmm...: up
27 paź 20:23
hmm...: w górę idziesz
27 paź 20:44