funkcja
inf_: czy te funkcję mogę przedstawić w postaci kanonicznej : 1/2(x+√3)(x−√5)
bo coś nie wychodzi..
27 paź 17:43
Kejt: każdą funkcję kwadratową da się przedstawić w postaci kanonicznej (każdą, bo każda ma
wierzchołek)
nie każdą da się przedstawić w postaci iloczynowej (nie każda ma miejsca zerowe)
27 paź 17:48
Piotr:
kazda kwadratowa sie da bo ma wierzcholek
27 paź 17:50
inf_: ok, więc mnoże 2 nawiasy przez siebie i wychodzi: 1/2[x2−x(√5−√3−15]wypadałoby policzyć Δ
i p i q?
27 paź 17:51
inf_: za √3 nawias *
27 paź 17:52
aniabb: tak
27 paź 17:52
Kejt:
| 1 | | 1 | | 1 | | √5−√3 | | √15 | |
| (x+√3)(x−√5)= |
| (x2−√5x+√3x−√15)= |
| x2− |
| x− |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Δ=b
2−4ac
działaj.

(z uwagi na moje ostatnie "wybryki" proponuję najpierw dokładnie sprawdzić to co napisałam)
27 paź 17:53
aniabb: ale fakt brzydkie będą
27 paź 17:54
27 paź 17:56
inf_: xw= (√5−√3)/2?
27 paź 17:59
Kejt: mhm
27 paź 18:00
inf_: a co z yw? liczyć z tego, że to −Δ/4a czy jest szybszy sposób?
27 paź 18:05
Piotr:
podstawic ten x
w do wzoru funkcji
27 paź 18:08
Kejt: jeśli jest..to nie jest mi znany, albo mam sklerozę..
wg mnie tak..
27 paź 18:08
Piotr:
skleroza
27 paź 18:09
inf_: mi Δ= 2 +1/2√15
27 paź 18:09
Kejt: świetnie..tego się obawiałam..i to przed maturką
27 paź 18:10
Piotr:
nie prosciej podstawic....
27 paź 18:10
Kejt: masz rację.. zeżarłam minusa.
27 paź 18:10
inf_: czyli yw=−1/4√15−1 ?
27 paź 18:13
27 paź 18:20