trapez
max: Proszę o pomoc
Przedłużenia boków AD i BC czworokąta wypukłego ABCD przecinają się w punkcie S. sprawdź, czy
ten czworokąt jest trapezem, jeśli:
IADI= 10 cm, IDSI = 2 cm, IBSI= 15 cm, ISCI= 2,5cm
Czy to zadanie trzeba rozwiązać korzystając z twierdzenia Tales?
27 paź 17:32
Kejt: z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa
27 paź 17:35
max: tzn?
27 paź 17:52
max: czy ktoś pomoże?
27 paź 18:14
max: pomóżcie proszę
27 paź 19:18
Mila:

|CB|=15−2,5=12,5
Badamy czy proporcja:
| 2,5 | | 12,5 | |
| = |
| jest prawdziwa |
| 2 | | 10 | |
2,5 *10=? 2*12,5
25=25 Tak
Na podstawie tw. odwrotnego do tw. Talesa mamy: DC||AB , to jest trapez.
27 paź 22:19
max: dzięki
27 paź 22:50
Mila: 
Na zdrowie.
27 paź 22:54