Ciąg geometryczny.
Maro: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Trzecia liczba jest większa od pierwszej o 9 , a druga
jest większa od czwartej o 18. Wyznacz ten ciąg.
12 maj 21:06
Jakub: Te cztery liczby zapisujesz tak
a, aq, aq
2, aq
2 <− to jest czteroelementowy ciąg geometryczny
aq
2 = a+9
aq = aq
2+18
aq
2 − a = 9
aq − aq
2 = 18
a(q
2−1) = 9
a(q−q
2) = 18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dzielisz stronami
q+1 = −
12q /*2
2q+2 = −q
3q = −2
q = −
23
wstawiam do równania a(q
2−1) = 9
a((−
23)
2 −1) = 9
a(
49 − 1) = 9
a(−
59) = 9 /*9
−5a = 81
a = −
815
aq = −
815*(−
23) =
545
aq
2 = wylicz
aq
3 = wylicz
12 maj 21:38
xxa: dlaczego czwarta liczba wygląda tak samo jak trzecia liczba
12 maj 22:22