pigor: ... wyszło ci w liczniku tyle co mnie poniżej i dalej , przy założeniu co do mianownika
pryzrównaj licznik do zera i rozwiąż równanie , ale ja lubię np. tak :
dane równanie ma sens liczbowy gdy
x>0 i 5−logx≠0 i 1+logx≠0 ⇔
x>0 i logx≠5 i logx≠−1 ⇔ x>0 i x≠10
5 i 10
−1, czyli
x∊R+−{ 110,105}, to
| 1 | | 4 | |
| + |
| =3 /*(5−logx)(1+logx) ⇔ 1+logx+20−4logx=3(5−logx)(1+logx) ⇔ |
| 5−logx | | 1+logx | |
⇔ 21−3logx= 3(5+4logx−log
2x) /:3 ⇔ 7−logx= 5+4logx−log
2x ⇔
⇔
log2x−5logx+2=0 i Δ=25−8=17 ⇒ logx=
12(5±
√17) ⇔
x=1012(5±√17
i tyle, ale strasznie to rozwiązanie brzydkie, czyżbym gdzieś pomylił się

!?