analityczna
PuRXUTM: Zbadaj, czy trójkąty ABC i KLM są przystające, jeśli: A=(−2,3), B=(5,1) i C=(3,−2) oraz
K=(0,0), L=(7,−2) i M=(5,−5)
No przy tym to już w ogóle nie wiem

ma mieć boki tej samej długości i takie same kąty ale
jak to sprawdzić ?
27 paź 16:53
kylo1303: Ja bym zaczal od rysunku
27 paź 16:54
PuRXUTM: a bez rysunku ?
27 paź 16:55
kylo1303: Ogolnie rzecz biorac to ty masz wszystko podane, wiec obliczenie tego nie jest problemem.
Kwestia tego zeby zrobic to jak najkrocej i najlatwiej.
27 paź 16:55
kylo1303: Jesli nie wiesz od czego zaczac to moze od policzenia wszystkich dlugosci bokow (nie wiem
czy to najkrotszy sposob, ale zawsze jakis xD)
27 paź 16:56
PuRXUTM: no to powiedz jak ? Boki to wiem jak obliczyć ale jak kąty ?
27 paź 16:56
kylo1303: Jesli boki beda rowne to te trojkaty beda przystajace
27 paź 16:57
kylo1303: A kąty mozna liczyc ze wzorku na kąt miedzy prostymi (ale trzebaby wyznaczac rownania
prostych), lub z f. trygonometrycznych
27 paź 16:58
PuRXUTM: kurde pomyliłem, rzeczywiście będą bo myślałem o kątach bo jak by były tylko kąty równe to by
były podobne

Dzięki wielkie
27 paź 16:59
Mila:

W geometrii analitycznej trzeba rysować w układzie współrzędnych.
tutaj będzie Cecha bbb.(Boki równe)
A=(−2,3), B=(5,1) i C=(3,−2)
(0,0), L=(7,−2) i M=(5,−5)
ΔABC jest obrazem ΔKLM w translacji o wektor [2,3] zatem Δ są przystające
Uzasadnienie:
MC
→=[2;3]
LB
→=[2;3]
KA
→=[2;3]
II sposób; boki równe− cecha bbb
ML
2=2
2+3
2 i BC
2=2
2+3
2⇔ML=BC
MK
2=5
2+5
2 i AC
2=5
2+5
2⇔MK=AC dokończ
27 paź 17:27
PuRXUTM: dzięki
27 paź 17:58