Wykaż, że p3{5p{2}+7}-p3{5p{2}-7}=2
Atroox: Wykaż, że 3√5√2+7−3√5√2−7=2
27 paź 16:49
kylo1303: Wyrazenie po lewej jest na pewno dodatnie, wiec moznaby podniesc stronami do 3ciej
potegi. Ewentualnie probowac wyrazenia pod pierwiastkiem przeksztalcic do jakiegos wzoru
skroconego mnozenia. To tak na pierwszy rzut oka.
27 paź 16:51
Atroox: Próbowałem to obliczyć tak:
3√5√2+7−3√5√2−7=2
3√5√2+7−3√5√2−7=x / 3
(3√5√2+7−3√5√2−7)3=x3
i teraz można by chyba policzyć z wzoru skrocenego mnozenia ale nie jestem pewien.
27 paź 17:01
kylo1303: No mozna probowac, tylko sporo liczenia i nie wiem czy wyjdzie.
Czasami dobrze jest zrobic to ciut inaczej:
3√5√2+7=2+ 3√5√2−7 // 3 (tak zebys nie mial odejmowania )
27 paź 17:03
kylo1303: ale tak jbc w tym przykladzie raczej tego nie przenoś na druga strone bo bedzie chyba gorzej
(pisalem ogolnie)
27 paź 17:07
27 paź 17:12
kylo1303: czyli tak jak pisalem na poczatku

trzeba rozbic sobie:
5
√2+7=1+3*1*
√2+3*(
√2)
2*1+(
√2)
3=(1+
√2)
3 
wiem wiem, teraz to kazdy sobie rozwiaze
27 paź 17:15
Atroox: Teraz ogłupiałem
27 paź 17:24
Atroox: @kylo1303 jesteś w stanie mi wytłumaczyć jak to rozbiłeś?
27 paź 17:46
kylo1303: Tzn czesto mozna sie spotkac z takim zadaniem jak jest pierwiastek kwadratowy.
Bo z szesciennym jest o tyle trudniej ze ciezko to zauwazyc:
5√2+7= 2√2+3√2+6+1
1=13
2√2=(√2)3
6=3*(√2)2*1
3√2=3*12*√2
I tutaj stosujemy wzor skroconego mnozenia:
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
Mam nadzieje ze widac.
27 paź 18:42
Godzio:
Bardziej po ludzku:
a = 5
√2 + 7
b = 5
√2 − 7
Co wiemy ?
a * b = 1
a − b = 14
3√a −
3√b = x /
3
a − 3
3√a2b + 3
3√ab2 − b = x
3
a − b − 3
3√ab(
3√a −
3√b) = x
3 [Tutaj mamy wszystko dane

]
14 − 3
3√1 * x = x
3
x
3 + 3x − 14 = 0
Sprawdzamy czy 2 jest rzeczywiście rozwiązaniem:
W(2) = 2
3 + 3 * 2 − 14 = 0 czyli wyszło, że jest, pozostaje sprawdzić czy nie ma innych
rzeczywistych rozwiązań:
x
3 + 3x − 14 = (x − 2)(x
2 + 2x + 7) Δ < 0 więc brak rozwiązań. Co kończy dowód
27 paź 18:49
Atroox: Dzięki

przeanalizuje sobie wszystko
27 paź 21:19