pigor: ... np. tak równanie ma sens gdy x
2−4≠0 ⇔ |x|≠2 ⇔ x≠±2 ⇔
x∊R−{−2,2} ,
wtedy
dane równanie jest ⇔ (x
2−4)
2−2(x
2−4)−15=0 − równanie kwadratowe zmiennej
(x
2−4) , stąd i np. wzorów Viete'a ⇔ (x
2−4−5)(x
2−4+3)=0 ⇔ (x
2−9)(x
2−1)=0 ⇔
⇔ x
2=9 lub x
2=1 ⇔ |x|=3 lub |x|=1 ⇔
x∊{−3,3,−1,1} − szukane rozwiązania
danego równania . ...
Trivial:
Sposób
pigora, ale trochę bardziej mechaniczny.
Od razu podstawiamy u = x
2 − 4, u ≠ 0 wtedy mamy:
u
2 − 2u − 15 = 0
Δ = 4 + 60 = 64,
√Δ = 8
| | 2±8 | |
u = |
| = 1±4 ∊ {−3, 5}. |
| | 2 | |
dla u = −3: dla u = 5
x
2 − 4 = −3 x
2 − 4 = 5
x
2 = 1 x
2 = 9
x = ±1 x = ±3
Zatem x ∊{−3,−1,1,3}.