analityczna
PuRXUTM:

Dwa sąsiednie boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach x−y−1=0 i x−2y=0. Punkt
przecięcia przekątnych tego równoległoboku ma współrzędne (3,−1). Napisz równania prostych,
które zawierają pozostałe boki tego równoległoboku.
Zacząłem tak:
Punktem wspólnym prostych AB i BC jest punkt B więc wyliczyłem go z równania i wyszło że
B=(2,1)
| | 1 | |
S=(3,−1). Mając te dane wyliczyłem D bo BS to chyba |
| BC |
| | 2 | |
D wyszło mi D=(4,−3) no i stanąłem

Proszę o wskazówkę
27 paź 16:23
Piotr:
np tak :
skoro masz punkt D to : prosta rownolegla do BC przechodzaca przez punkt D i podobnie z CD
27 paź 16:31
PuRXUTM: o kurde ale łatwe, nie ogarnąłem
27 paź 16:32
Piotr:
27 paź 16:34
PuRXUTM: kurcze
Piotr nie wyszło

wychodzi mi że równania tych prostych mają taką postać
| | 1 | |
y=−2x+5 i y=−x+1 a w odpowiedziach jest y= |
| x−5, y=x−7 |
| | 2 | |
27 paź 17:03
Piotr:
szczerze to nie chce mi sie dokladnie liczyc ale rownolegle to a
1 = a
2 a u Ciebie jakby byly
prostopadle
27 paź 17:28
PuRXUTM: dobra przeliczę to kolejny raz...
27 paź 17:28
Piotr:
wyszlo mi :
| | 1 | |
y= x−7 y= |
| x−5  |
| | 2 | |
27 paź 17:34
PuRXUTM: widzę błąd − jak ja nie myślę, zastosowałem właśnie dla równoległych to co dla prostopadłych...
27 paź 17:34
Piotr:
bylo widac na pierwszy rzut oka
27 paź 17:36
PuRXUTM: no ja nie widziałem

no ale rzeczywiście coś nie pasowało
27 paź 17:38
Piotr:
równolegle : maja ten sam wspolczynnik kierunkowy
prostopadle : wspolczynnik kierunkowy jest odwrotny i o przeciwnym znaku
27 paź 17:38
PuRXUTM: wiem wiem ale czemu zastosowałem tak to nie wiem
27 paź 17:41
Piotr:
pewnie poprzednie liczyles prostopadle

glowa do gory
27 paź 17:42
PuRXUTM: tak tak głowa do góry − łatwo mówić, ale dobra do roboty
27 paź 17:43
Piotr:
no sierżancie, do dziela !
27 paź 17:45
PuRXUTM:
27 paź 17:45
aniabb: ciut praktyki i będzie coraz lepiej
27 paź 17:46
PuRXUTM: witaj
aniabb
27 paź 17:47
aniabb: witam
27 paź 17:47
Piotr:
witam rowniez
27 paź 17:48
Mila:

x−y−1=0 i x−2y=0⇔
| | 1 | |
k: y=x−1 i x=2y⇒ m: y= |
| x |
| | 2 | |
A=(2;1) S jest środkiem AC C=(x;y)
S=(3;−1)
| | 2+x | | 1+y | |
(3;−1)=( |
| ; |
| ⇔2+x=6 i 1+y=−2⇔ |
| | 2 | | 2 | |
C=(4;−3)
prosta równoległa do k i przechodząca przez C
n: y=x+b ; −3=4+b⇔b=−7
n: y=x−7 punkty przecięcia n i m ⇔x−7=1/2x⇔x=14 i y=7
S jest środkiem BD, to oblicz współrzędne punktu B
27 paź 17:53
PuRXUTM: wow
Mila trochę skomplikowane ale dzięki
27 paź 17:57
Mila: To jest bardzo prosty sposób.
Geometria analityczna jest wymagająca.
27 paź 18:06