kombinacja liniowa
hashiri: Witam,
Mam problem z takim zadaniem:
Które z równań jest kombinacją liniową trzech pozostałych?
2x+y+z=2
x+3y+z=5
x+y+5z=−7
2x+3y−3z=14
Moja wiedza o kombinacjach liniowych jest taka:
wiem np. że wektor c jest kombinacją liniową wektorów a i b jeśli istnieją takie α i β że
c=α*a+β*b i następnie wystarczy rozwiązać układ równiań.
Ale czy da się zastosować to do tego zadania powyżej

Proszę o pomoc
27 paź 16:12
hashiri: Proszę pomóżcie
27 paź 22:46
aniabb: policz macierze trójkami..jak się wyznacznik zeruje to jedno się powtarza
27 paź 23:08
hashiri: nierozumiem dokońca co znaczy trójkami ?
czy mają to być WYZNACZNIKI MACIERZY KWADRATOWYCH STOPNIA 3 z aik czyli ze współczynników
przy niewiadomych z lewej strony równań ?
29 paź 00:55
Godzio:
Czasem lepiej tak to zapisać
2 1 1 | 2
1 3 1 | 5
1 1 5 | −7
2 3 −3 | 14
Nie trudno zauważyć, że:
w4 + w3 = w1 + w2
29 paź 01:10
hashiri: Czyli które równanie ostatecznie jest kombinacją liniową trzech pozostaych ?
29 paź 01:24
Godzio:
Wybierz

w
1 = ...
w
2 = ...
w
3 = ...
w
4 = ...
Do wyboru do koloru
29 paź 01:25
hashiri: 
nie łapie jakoś tego
którekolwiek wybiore to będzie dobrze ?
29 paź 01:36
Godzio: Tak
w1 = w4 + w3 − w2
Każdy jest kombinacją 3 pozostałych
29 paź 01:42
hashiri: Ok, dzięki.
Znasz może jakieś źródło gdzie mogę zrozumieć temat kombinacji liniowych ?
Najlepiej gdyby to był Internet

P.S.
A tak wogóle to u Ciebie to "w" oznacza wektor, tak
29 paź 01:45