Rozłóż wyrazenie na czynniki
Iza: Proszę o pomoc.Rozłóż wyrazenie na czynniki:
2x
3 −2x
Wiem ze wynik ma być taki 2x(x−1)(x+1)
Nie wiem jak to rozpisać i kóry wzór dokładnie będzie
27 paź 16:09
konrad:
=2x(x2−1)=2x(x−1)(x+1)
27 paź 16:11
bezendu1990: 2x(x
2−1)
2x(x−1)(x+1)
27 paź 16:11
Iza: a z którego to wzoru?
27 paź 16:11
Iza: A już wiem .Dziękuję
27 paź 16:12
konrad: najpierw z żadnego, po prostu wyłączasz przed nawias wspólny czynnik, a dalej ze wzoru
a2−b2=(a−b)(a+b)
27 paź 16:12
Iza: No właśnie już wiem.Dziękuje
27 paź 16:17