zyznacz zbior
x1235: wyznacz zbior argumentow, dla ktorych funkcja f(x)=−2x+3 przyjmuje wartosci nalezacedo
przedzialu <1−2√2;0>. prosze o jakies naprowadzenie
27 paź 15:48
Krzysiek : Masz funkcje liniowa podana wzorem f(x)=−2x+3. Zawsze mozesz zapisax ze f(x)=y to wzor funkcji
bedzie nastepujacy y=−2x+3
Teraz masz wyznaczyc zbior argumentow czyli takie x −sy dla ktorych wartosc funkcji czli
nasze y nalezy do tego przedzialu <1−2√2,0> zauwaz ze to jest przedzial jeszcze obustronnie
domkniety czyli to oznacza ze 1−2√2 a takze 0 nalezy do tego przedzialu a pomiedzy tymi
liczbami sa jeszcze jakies konkretne liczby to wobec tego nasz wyliczony zbior argumentow tez
bedzie nalezal do jakiegos przedzialu a do jakiego to sie policzy. Mysle ze to do tej pory
rozumiesz . No to liczymy
Nasze y nalezy do przedzialu <1−2√2 ,0> Policzymy sobie jakie sa argumenty funkcji (czyli x)
na koncach przedzialu Jesli policzymy jakie jest x na koncach to bedziemy tez mieli
wyznaczony przedzial.
TO do wzoru wstawiamy za y 1−2√2 i mamy 1−2√2=−2x+3⇒wylicz sobie z tego x i
Teraz do wzoru za y podstawimy 0 i mamy 0=−2x+3⇒tez wylicz sobie z tego x
Masz juz wyznaczony przedzial do ktorego nalezy nasz zbior argumentow
27 paź 17:26