funkcja
czarny: sporządź wykres funkcji y=|x−|x+2||
12 maj 20:53
Wiechu: tabelka np. x −5 −4 −3 −1 0 1 3 4 5
y=... 2 2 2 0 2 2 2 2 2
wykres już chyba będziesz umiał zrobić

tutaj masz współrzędne
12 maj 21:02
Wiechu: sorki, że nie jest jedno pod drugim

wszędzie będą już wartości 2

poza tą −1

tylko
zastanawiam się czy to będzie zaokrąglany wykres w tym miejscu

ale chyba nie, połącz to
linią prostą
12 maj 21:04
czarny: wiesz to chyba jednak nie jest takie proste, wydaje mi się, że autorowi chodzi o to aby pokazać
jak został sporządzony wykres tej funkcji bez tabeli
12 maj 21:12
Jakub:

dla x≥−2 mam x+2≥0 więc
y = |x−|x+2|| = |x−(x+2)| = |x−x−2| = |−2| = 2
dla x<−2 mam x+2<0 więc
y = |x−|x+2|| = |x−(−(x+2))| = |x+x+2| = |2x+2| = 2|x+1| <− to rysujesz za pomocą tabelki ale
tylko dla x∊(−
∞,−2)
Końcowy wykres jest w przybliżeniu jak ten zielony na rysunku. Tylko go trzeba dokładniej
narysować.
12 maj 21:23
Bogdan:

(−
∞, −2) | <−2, +
∞)
−−−−−−−−−−−−−− (−2) −−−−−−−−−−−−>
y = |x + x +2| | y = |x − x − 2|
y = 2|x + 1| | y = 2
Dla x < −2 y = −2x − 2
Dla x ≥ −2 y = 2
12 maj 21:28
czarny: Chyba właśnie o to chodziło

Wielkie dzięki
12 maj 21:28
Bogdan:
Witam Jakubie, spóźniłem się.
12 maj 21:29
agata3: hej
mam takie zadanka
Napisz równianie prostej przez punkty
A(1,2)
B(−3,−6)
2) Napisz równianie⊥i∥ do prostej
x −y +2 =0 i przechodzącej przez punkt
A(4,6)
proszę o pomoc
z góry dziękuje
21 maj 12:07
Bogdan:
| | −6 − 2 | |
1. Najpierw obliczamy współczynnik kierunkowy prostej: a = |
| = 2. |
| | −3 − 1 | |
Teraz korzystamy z wzoru: y − y
1 = a(x − x
1), gdzie x
1, y
1 to współrzędne A lub B.
y − 2 = 2(x − 1) ⇒ y = 2x − 2 + 2 ⇒ y = 2x
2. Prosta k
1: y = x + 2, a
1 = 1
Prosta k
2: y = a
2x + b
2 i A(4, 6) ∊ k
2
k
2 ⊥ k
1 ⇔ a
2 * 1 = −1 ⇒ a
2 = −1
6 = −1 * 4 + b
2 ⇒ b
2 = 10
k
2: y = −x + 10
Prosta k
3: y = a
3x + b
3 i A(4, 6) ∊ k
3
k
3 || k
1 ⇔ a
2 = a
1 ⇒ a
3 = 1
6 = 1 * 4 + b
3 ⇒ b
3 = 2
k
3: y = x + 2, widzimy, że proste k
1 i k
2 pokrywają się.
21 maj 12:52
agata3: dzięki za pomoc.
słuchaj w przykładzie Róży Eta chyba sie pomyliła w zadaniu drugim sprawdź no chyba ma być
(3,∞) sprawdź jeśli możesz . Moze to ja sie mylę.
ok
21 maj 13:23
agata 3: hej,
mam takie zadanko.
Odległość środka okręgu od cięciwy∫AB∫ wynosi 3cm Oblicz dł cięciwy jeżeli r ma 6cm
Z góry dzięki
29 wrz 16:10
aga:

długość cięciwy IABI=2*a
r
2=3
2+a
2
a
2=6
2−3
2=36−9=18
a=3
√2
długość cięciwy IABI=2*3
√2=6
√2
29 wrz 16:38
Bogdan:

Zastosuj twierdzenie Pitagorasa.
29 wrz 16:38