kto pomoże?
miska: W czworokącie wypukłym dane są:AB=2 BC=√3 CD=3 DA=4 kąt dab=60, , , i . Oblicz pole tego
czworokąta.
27 paź 15:42
+-:
(W zależności od twej wiedzy z trygonometrii zobaczysz tu pewne sczególne właściwości i część
obliczeń będzie nie potrzebna zwróć uwagę na kąt 60o) narysuj czworokąt następnie przekątna
DB opuść wysokość z wierzchołka D oblicz tę wysokóść (nazwijmy ją chwilowo DE) w powstałym
trójkącie, a następnie bok DE popatrz i zastanów się jak się ona ma do boku AB. Jeżeli dalej
nie wiesz to napisz.
28 paź 09:09