matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
zdesperowany:
2x
2
+x+1
Rozłóż na ułamki proste następującą funkcję wymierną: f(x)=
x
3
−1
27 paź 15:29
Mila:
2x
2
+x+1
2x
2
+x+1
A
Bx+C
=
=
+
x
3
−1
(x−1)*(x
2
+x+1)
x−1
x
2
+x+1
Dalej potrafisz?
27 paź 15:41