ułamki, równiania
pytacz: Wykonaj działania:
| | 1 | | 1 | |
a) (x−2+ |
| ):(x2−x−1+ |
| ) |
| | x | | x | |
Ustal dziedzinę podanych wyrażeń wymiernych.
27 paź 15:18
pytacz: | | −x−9 | |
W przykładzie drugim wychodzi mi |
| , ale nie mam pojęcia jak zabrać się za pierwszy z |
| | x−1 | |
nich.
27 paź 15:26
bezendu1990: Df+x∊R/{−1,1}
| (x−1)(x+1) | | (2x+8)(x+1) | | (x−1)(x+1)−(2x+8)(x+1) | |
| − |
| = |
| |
| (x+1)(x−1) | | (x−1)(x+1) | | (x+1)(x−1) | |
27 paź 15:36
bezendu1990: i teraz policz sobie
27 paź 15:37
pytacz: ok, ale czemu tak i co z pierwszym przykładem?
27 paź 15:43
pytacz: ok, już wiem, sprowadzenie do wspólnego mianownika, ale dalej nie wiem jak zabrać się za
przykład pierwszy...
27 paź 15:45
bezendu1990: pierwszy przykład:
| | 1 | |
| * |
| i teraz już chyba sobie poradzisz  |
| 1 | | | |
27 paź 15:48
pytacz: Spróbuję, jak coś będę się odzywał, dzięki za pomoc.
27 paź 15:49
bezendu1990: podzielić to znaczy pomnożyć przez odwrotność

teraz wiesz skąd się to wzięło
27 paź 15:50
bezendu1990: spoko
27 paź 15:50
pytacz: Jestem na to za głupi, da się to potem jakoś zredukować jeszcze, poskracać? Bo ja nie mam
pojęcia jak, o ile jest to możliwe/
27 paź 15:59
bezendu1990: ale o który Ci chodzi przykład ?
27 paź 16:01
pytacz: ten pierwszy, bo z drugim o dziwo sobie poradziłem, a te niewdzięczne x−y w ułamkach mnie
rozkładają na łopatki...
27 paź 16:02
bezendu1990: możesz skrócić sobie
27 paź 16:03
pytacz: Hmm, między znakami są jakieś dodawania i odejmowania, mogę sobie to normalnie skracać, czy
muszę to wyłączyć przed jakiś nawias najpierw, albo coś?
27 paź 16:06
pytacz: | | | |
Czy mam go pozostawić w formie |
| , jeżeli tak, to jak miałbym |
| | | |
ustalić na tej podstawie dziedzinę?
27 paź 16:16
pytacz: Ten przykład jest jakiś dziwny, nigdy nie dojdę o co w nim chodzi
27 paź 16:23
kylo1303: | | 1 | |
Zrob sobie podstawienie t=1− |
|
|
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Licznik: x−1 − (1− |
| )=x*(1− |
| ) − (1− |
| )= xt−t
|
| | x | | x | | x | |
Analogicznie wykonaj mianownik i wtedy cos probuj
27 paź 16:29