????
ia007: Sporządź wykresy paraboli
y=2(x−3)2+2
y=(x−1)2
y=12(x+1)−3
y=3x2−1
y=2x2+3x−1
12 maj 20:46
bigduck: ciekawe jak mamy Ci to tutaj narysować, naskrob sobie tabelkę i popodstawiaj pod x konkretne
cyferki, wyjda y i rysujesz, banał
12 maj 20:53
ia007: może dla Ciebie. Jakby dla mnie było to banałem to bym tu zadania nie napisała

!
12 maj 20:55
imię lub nick:

da się, ale t onie ta funkcja. niestety
12 maj 20:56
ia007: Czarna magia
12 maj 20:58
magda: wysujesz wykresy funkcji x
2 i przesuwasz odpowiednio.
Jesli liczbe odejmujesz(lub dodajesz) do samego x(bez kwadratu) to przesuwasz poziomo:
w prawo gdy odejmujesz
w lewo gdy dodajesz.
Jesli liczbe odejmujesz(lub dodajesz) do wyrazenia z x
2 to przesuwasz w pionie.
w gore gdy dodajesz
w dol gdy odejmujesz
Gdy wspolczynik a>1 to wykres lekko zwężasz, gdy a <0 to go rozciągasz.
Ewentualnie obliczasz miejsca zerowe, wspolrzedne wierzcholkow i wysujesz

pozdroo
12 maj 20:59
magda: *a<1 to go rozciągasz.
sry
12 maj 21:00