matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
artur:
oblicz granicę: moze mi ktos z tym pomoc? wiem, ze mam skorzystac ze wzory skroconego monozenia lim
(
n−>nieskończoności) 3n−
√
9n
2
−1
=lim
(
n−>nieskonczonosci)
9n
2
−9n
2
−1
−1
=lim
(
n−>nieskonczonosci)
no i nie wiem co
3n+
√
9n
2
+1
3n+
√
9n
2
+1
dalej..
27 paź 14:29
krzysiek:
9n
2
− 9n
2
+ 1
lim
n →
∞
3n −
√
9n
2
− 1
=
=
3n +
√
9n
2
− 1
1
1
1
n
=
=
=
=
1
3n +
√
n
2
(9 −
)
n
2
1
3n + n
√
9 −
n
2
3 + 3
1
n
=
= 0
6
27 paź 14:41