Zadanko
zdesperowany: Dla jakiej wartości parametru a, (x−1) jest dzielnikiem wielomianu W(x)=ax
4−3x
3+2aX
2−x+a
Proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem.
27 paź 14:11
ICSP: wystarczy podstawić w(1) = 0
27 paź 14:14
zdesperowany: a jak byloby x+1 to w(−1), tak?
27 paź 14:15
ICSP: szybko łapiesz
27 paź 14:19
pigor: ... tak , wynika to z wniosku z tw. Bezoute'a, czyli z
tw. o reszcie z dzielenia
W przez dwumian
x−r, które mówi, że wtedy
W(r)=R,
a jeśli to
r jest pierwiastkiem wielomianu, to w szczególności
W(r)=0 ...
27 paź 14:22