funkcja
***aga***: dana jest funkcaj określona wzorem y=ax2 +bx−3. Suma miejsc zerowych funkcji f jest równa 5/2
a suma odwrotności jej miejsc zerwoych jest równa −5/2 . Wyznacz współczynniki a i b
12 maj 20:42
Eta:
1/ a≠0
x
1 +x
2 =
52
więc:
to x
1* x
2 = −1
ze wzoru Viete
'a
ca = −1 =>
−3a= −1 =>
a = 3
to: x
1 + x
2 =
−ba =>
−b3 =
52
to b =
−152
odp:
a = 3 b= −7,5
12 maj 21:22
***aga***: | | 1 | | 1 | |
dzięki właśnie nie widziałam jak z tego wybrnąć |
| + |
| |
| | x1 | | x2 | |
12 maj 21:42
Eta:
12 maj 21:50