Prostepytanko nr. 2
aa: Witam!
Mam taki przykład.
z3 = 8
wiem, zę będą 3 rozwiązania, chociaż logika podpowiada, że jedno.
Jakim cudem?
Wychodzi mi, że to będzie 2 i tyle.
Jakby było z3 = − 8 to bym liczył pierwiastek z liczby ujemnej −8 co dla dziedziny liczb
zespolonych jest możliwe. Natomiast z3 = 8 ? Jak z tego 3 wyniki wyciagnac?
27 paź 13:49
ICSP: znasz wzór na a3 − b3 ?
27 paź 13:50
Damian: √4 i 3√8
27 paź 13:53
aa: znam wzór, jasne. Ale jak go uzyc tutaj? zaoiszę, że (z−2)(z
2 + 2z + z
2 ) i co?
27 paź 14:07
ICSP: nie znasz wzoru

z
3 − 8 = 0
(z−2)(z
2 + 2z + 4) = 0
z − 2 = 0 v z
2 + 2z + 4 = 0
z = 2 v z
2 + 2z + 4 = 0
dokończ.
27 paź 14:08
aa: Tak samo mam przykład z
4 − 81 = 0 i też leżę i niewiem co zrobić
27 paź 14:08
ICSP: nie umiesz rozkładać wielomianów na czynniki

Ewentualnie możesz korzystać ze wzoru De Movier'a jeśli lubisz się bawić. Zajmie to z 5 razy
więcej czasu ale można
27 paź 14:10
aa: ahaaa w ten sposób

Dobra już kumam tamten przykład

ale z tym na dole bedzie gorzej bo
jest do potęgi 4

PS.
ICSP znam wzór, tyle, że już mam dzisiaj tyle zetów i dwójek przerobionych, że już mi się
wszystko zlewa i się mylę.
Przed chwilą 30 minut sie meczyłem z jednym przykładem i nie wiedziałem co robię źle. A miałem
w przykładzie i a cały czas liczyłem 1 zamiast i.

Mylą się te zespolone strasznie.

z z 2 i z 1
27 paź 14:10
ICSP: a
2 − b
2 = (a−b)(a+b) − też przydatny wzór z I gimnazjum
27 paź 14:12
aa: ale wzór de Moviera znam tylko jak jest całe wyrażenie podniesione do potęgi tzn. (a+b)5 a nie
jak jest a5 + b5
27 paź 14:12
ICSP: Są dwie postaci wzoru de Movier'a :
1o na n−tą potęgę liczby zespolonej
2o na n−ty pierwiastek z liczby zespolonej
27 paź 14:13
aa: no tak i w znam je

Ale mówię, że przecież (a+b)
5 nie jest tym samym co a
5 + b
5 i ja nie
umiem juz z tego skorzystac.
(a+b)
5 policze bez problemu a a
5 + b
5 juz nie
27 paź 14:19
ICSP: ale −81 = 81(cosπ + isinπ)
27 paź 14:20