metoda gaussa
brr:
rozwiązać metodą gaussa
−3x1+5x2+6x3=−8
3x1+x2+x3=−4
x1−4x2−2x3=−9
27 paź 13:08
brr: jakieś pomysły?
27 paź 13:28
Resort: sprowadz do postaci schodkowej.
27 paź 14:29
brr: tyle to ja wiem, tylko kompletnie nie wiem jakie operacje wykonać by tej postaci doprowadzić

ja tego nie widzę...
27 paź 14:30
Resort: włóz to w macierz. Redukuj wyrazy po kolei by:
−uzyskac jak najwięcej zer
−robic to z głową tzn jezeli w jakims wierszu otrzymasz zero to nie uzywaj tego wiersza dalej
jezeli mozesz to zero stracic. (szukaj lepszego wyjscia)
−usuwaj zera z lewa na prawo(w jakikolwiek sposób by było Ci łatwiej i zebys sie nie pogubił)
27 paź 14:40