Rówanie logarytmiczne
znowu_: Rozwiąż równanie:
x
log5x=25x
tylko że ten x przy logarytmie ma być w tym logarytmie nie jako podstawa tylko tam wyżej tak
normalnie no.. tylko jak zwykle nie chce mi to wskoczyć, bo nie mam takich dobrych
umiejętności
12 maj 20:31
Krzysiek2: ale wiesz, że nie ma równości logarytmicznych na maturce w tym roku w ogóle? Może być tylko
zadanie typu wyznaczyć dziedzine, albo coś z wykresem.
12 maj 20:38
znowu_: ale ja nie maturka jestem

ja druga licealna, jutro pewnie będe mieć kartkówkę z tego..
12 maj 20:39
Eta:
Witam

załozenie: x >0
logarytmujemy obydwie strony logarytmem o podstawie
5
więc: log
5x
log5x = log
525x
( log
5x)*log
5x= log
525 + log
5x
log
5x = t
t*t = 2 +t => t
2 − t − 2=0 Δ= 9
√Δ= 3
t
1 =
1+32 => t
1 = 2
t
2 =
1 − 32 => t
2 = −1
to log
5x= 2 lub log
5x= −1
to: x= 5
2 lub x = 5
−1
x = 25 lub x = 15
12 maj 20:50
znowu_: suuuper

dzięki wielkie
12 maj 20:54