Oblicz
Kamil: prosze pomóżcie potrzebuje to na dzis
rozwiąż:
(3x−1)3−(5+2x)3−(4x−5)(25+20x+16x2)=(1−x2)(x2−x3+1)
zad 2
Rozwiąż układ równań
y−x2=5+8
y−x=−3
x2−5=y−6
x−2=−y
27 paź 12:56
Beti:
1. stosujesz wzory skr. mnoż:
27x3 − 27x2 + 9x − 1 − (125 + 150x + 60x2 + 8x3) − (64x3 − 125) = x2 − x3 + 1 − x4 +
x5 − x2
teraz usuń nawiasy i wykonaj redukcję wyrazów podonych
27 paź 13:02
Beti:
2a. np z pierwszego równania wyznaczasz y i podstawiasz do drugiego równania:
| ⎧ | y = x2+5+8 = x2+13 (o ile dobrze to równanie podałeś) | |
| ⎩ | x2+13−x = −3 |
|
zajmujesz sięteraz tylko drugim równaniem i przekształcasz go:
x
2 − x + 16 = 0
jest to równ. kwadr. zupełne, więc rozwiązujesz go za pomocą delty
jak obliczysz x
1 i x
2, to wróć do pierwszego równania i policz y
1 i y
2.
2b. zrób podobnie jak 2a.
27 paź 13:07
Beti: A nie, w 2a. jest Δ<0, więc równanie nie ma pierwiastków, czyli układ nie ma rozwiązania
27 paź 13:09
Kamil: czyli w 1 wyjdzie
−44x3−86x2−141x=x4−x5=2 tak?
27 paź 13:25
Kamil: −44x3−86x2−141x+x4−x5=2 *
27 paź 13:33
Beti: prawie
po uporządkowaniu będzie tak:
−x5 + x4 − 44x3 − 87x2 − 141x − 2 = 0
27 paź 13:37
Kamil: w 2b wyszło mi że delta wynosi −13 a więc wychodzi że też nie ma rozwiązania, mogłabyś
sprawdzić?
27 paź 13:58
Kamil: sorki −11
27 paź 14:01