Pomo
Mrs: Czy zmienna pomocnicza t zawsze jest większa od zera?
Tak się zastanawiam, czy zawsze przyjmujemy, że zmienna pomocnicza t>0. Czy może tylko w
niektórych przypadkach. Bo widziałem że czasami ujemny wynik jaki wychodził z Δ był brany pod
uwagę. Więc jak to jest naprawdę?
27 paź 12:39
ICSP: nie zawsze
przykład :
x6 + 3x3 + 9 = 0
t = x3 , t ∊ R
27 paź 12:39
Mrs: A mógłbyś/mogłabyś napisać w jakich przypadkach jest, a w jakich nie? Bardzo by mi to pomogło
^^. Z góry dziękuję.
27 paź 12:42
ICSP: nie da się wypisać taki przypadków. Musisz się nauczyć zbiorów wartości wszystkich funkcji i
bez problemu będziesz ustalał wartości.
Dla przykładu
funkcja 3x ma zbiór wartości y > 0
wiec jeżeli podstawiam pod zmienną
t = 3x to oczywiste jest że t > 0
27 paź 12:45
Mila: A np. sinx=t, to t∊<−1,1>
27 paź 16:18