Obliczyć wartość wyrażenia.
??: arcctg(−ctgπ6)+arctg(tg7π6)
27 paź 12:23
Trivial:
Trzeba przekształcić tak argumenty arkusów, żeby w środku była tylko odpowiadająca im funkcja
trygonometryczna o argumencie należącym do zbioru wartości arkusów.
1. Dla arcctg mamy ctg oraz przedział (0, π).
| | π | | π | |
2. Dla arctg mamy tg oraz przedział (− |
| , |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Wzory z których skorzystam:
tg(x) = tg(x+kπ),
ctg(x) = ctg(x+kπ),
−ctg(x) = ctg(−x).
| | π | | 7π | |
arcctg(−ctg( |
| )) + arctg(tg( |
| )) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 7π | |
= arcctg(ctg(− |
| )) + arctg(tg( |
| −π)) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
= arcctg(ctg(− |
| +π)) + arctg(tg( |
| )) |
| | 6 | | 6 | |
| | 5π | | π | |
= arcctg(ctg( |
| )) + arctg(tg( |
| )) |
| | 6 | | 6 | |
= π.
27 paź 12:38
Trivial:
Mila, a kto powiedział, że arcctg(−x) = −arcctg(x)? przecież arcctg(x) > 0 ∀ x∊R.
(zależy oczywiście od definicji).
27 paź 13:50
Mila: TrivIal, u mnie powinno być:
arcctg(−x)=π−arcctgx
27 paź 14:58
??: dzieki za pomoc
27 paź 15:05
Mila: Trivial, pozdrawiam.

Nie załączam nowej wersji.Wynik zgadza się z Twoim.
27 paź 15:07