liczby i ich zbiory nierównosci
Agula: Prosze o pomoc i wytłumaczenie
1.1/4 < a/b < 1/3
2. 4/9 < a−b/b < 5/9
3. 2/3 < a−b/a+b < 7/9
4. −√3 < a/b < −√2
5 3,14 − π < a/b < π−3,14
6 3,14/π < a/b < π/3,14
Podaj przykłady liczb całkowitych spełniających podana nierównosc
27 paź 12:18
ICSP: w pierwszych trzech wystarczy rozszerzyć ułamki i znaleźć te liczby
w czwartym oszacować wartości : √3 oraz √2 i zauważyć jaka ładna liczba leży między nimi
w piątym i szóstym zauważyć ze π > 3,14
27 paź 12:26
Mila:
1)
Chodzi o całkowite a i b.
| 1 | | a | | 1 | |
| < |
| < |
| sprowadzamy do wspólnego mianownika i rozszerzamy ułamki |
| 4 | | b | | 3 | |
a=7 i b=24
2)
| 4 | | a−b | | 5 | |
| < |
| < |
| rozszerzamy ułamki |
| 9 | | b | | 9 | |
np a−b=45 i b=90⇒a=135 i b=90
spróbuj dalej sama
27 paź 12:32
Agula: ja dalej nie rozumiem tak robie rozszerzam to któro to jest a a ktoro b
29 paź 19:47