wielomiany
szu: dla jakich wartości parametru p liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania x3
−(p+1)x2+3x+2p+1=0
27 paź 11:57
ICSP: trzeci pierwiastek to x3 = −1
zatem wystarczy ze wymnożysz sobie :
(x − 3)2(x+1) i porównasz współczynniki
odp :
p = 4
27 paź 12:01
szu: a skąd wiadomo ze x3=−1?
27 paź 12:08
ICSP: ze wzorów Viete'a oczywiście
27 paź 12:08
szu: a mógłbym prosić o rozpisanie tego
27 paź 12:17
ICSP: hmm Jak nie znasz wzorów Viete'a dla wielomianów stopnia III no to robisz metodą dookoła świata

Równanie trzeciego stopnia. Wiemy że ma już dwa pierwiastki to i musi istnieć trzeci. Zakładam
ze jest on równy c
i mam :
x
3 − (p+1)x
2 + 3x + 2p + 1 = (x−3)
2(x−c)
po wymnożeniu prawej strony porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach. Otrzymasz układ
trzech równań z których najpierw wylicz c a później p
27 paź 12:19
szu: ok, dzieki
27 paź 12:21
pigor: ... lub np. tak :
x=3 ⇒ 27−9(p+1)+9+2p+1=0 ⇔ 28−7p=0 ⇔
p=4, a więc x=3 jest pierwiastkiem
dla p=4 i sprawdźmy, czy dwukrotnym , czyli czy wielomian lewej strony równania
x
3−5x
2+3x+9=0 , dzieli się przez (x−3)
2= x
2−6x+9 , otóż tak, bo x
3−5x
2+3x+9=
= x
3−6x
2+9x +x
2−6x+9= x(x
2−6x+9) +1(x
2−6x+9)= (x
2−6x+9)(x+1)=
(x−3)2(x+1). ...
27 paź 12:38