okreśł dziedzinę i skróć wyrażenie wymierne
....: x2−4x+4/x2+x−6
27 paź 11:01
kylo1303: Po pierwsze zapisuj poprawnie, albo z kreska ulamkowa albo chociaz nawiasy, bo to
co napisales wygladaloby tak:
| | 4 | |
x2−4x+ |
| +x−6 a domyslam sie ze nie o to chodzi.
|
| | x2 | |
| x2−4x+4 | | (x−2)2 | |
| = |
| = ...
|
| x2+x−6 | | (x+3)(x−2) | |
sprobuj dalej sam.
27 paź 11:11
pigor: ... wtedy
D=R−{−3,2} − dziedzina wyrażenia, czyli zbiór R pomniejszony
o miejsca zerowe mianownika i teraz możesz skrócić przez x−2 , wtedy
| | x−2 | |
...= |
| . ... |
| | x+3 | |
27 paź 13:40