Czaicie tą matę?
Rokam: Mam do zrobienia dwa zadania których w ogóle nie czaje.
Słupek ma wysokość 1.5m daje cień o długości 1.65m wyznacz wysokość słońca.
A drugie to:
Koło o promieniu 30cm przetoczyło się 80stopni, jak wysoko nad ziemią znalazł się pkt. koła
który przed obrotem dotykał ziemi.
12 maj 20:04
dziadu:

tu masz rysunek z ktorego mozesz wyjsc do obliczen aczkolwiek pewnosci nie mam ale na pewno nie
ma tu błędu żadnego
12 maj 20:17
Rokam: Chodzi mi o obliczenia bo to czarna magia
12 maj 20:18
Bogdan:
Co to jest "wysokość słońca" ?
12 maj 20:25
Rokam: Chyba kąt padania promieni słonecznych, albo wysokość słońca nad ziemią, nie mam pojęcia

.
Dla mnie to czarna magia.
12 maj 20:27
Tomek: Pewnie chodzi o wysokosc gorowania slonca w danym miejscu
12 maj 20:28
Tomek: Ogolnie mozesz to wyliczyc z trojkata o wysokosci
na moj gust to mozna wyliczyc z trojkata prostokatnego
Przyprostokatne masz podane
I kat alfa pomiedzy 1,65 a przeciwprostokatna to bedzie ta "wysokosc slonca"
1,5
tgα = −−
1,65
tgα= 0,91 w przyblizeniu wychodzi 42 stopnie
12 maj 20:30
Tomek: No znowu mi sie cos zle dodalo ....... ale wyliczenia sa poprawne (wedlug mnie)
12 maj 20:31
Rokam: Tomaszku dzięki wielkie, a jak byś jeszcze dał rade z tym kołem

?
12 maj 20:32
dziadu: wysokość słońca to jest właśnie ten kąt padania promieni słonecznych a to zadanie drugie jak
juz zacząłem wcześniej to takie do tego obliczenia:
czyli:
a=0,643*30=19,29
Teraz musimy obliczyć kąt pomiędzy promieniem (30 cm) a odcinkiem a (patrz rysunek w poprzednim
moim poscie) wynosi on:
(180
o−80
o)/2=50
o
Teraz liczymy kąt pomiędzy odcinkiem a i odcinkiem c, wynosi on:
90
o−50
o=40
o
Czyli teraz liczymy długość odcinka b z proporcji:
| | b | | b | |
sin40o= |
| = |
| =0,643 |
| | 2a | | 38,58 | |
Czyli:
b=0,643*38,58=24,81
Czyli odpowiedź to tego zadania to:
Punkt ten znalazł się na wysokości 24,81 cm.
Możecie jeszcze sprawdzić czy nie ma żadnego błędu obliczeniowego bo mi sie zdarza czasem
popełnić xD
13 maj 16:07