.
asdf: aniabb, jesteś? Kolejne laborki z fizyki...wszystko policzone, tylko z jednym nie jestem pewien
27 paź 01:08
aniabb: dawaj..ino szybko bo spać już idę
27 paź 01:14
27 paź 01:22
aniabb: wstawiasz l0 czy T0?
27 paź 01:23
asdf: jak podstawie do wzoru l0 to wychodzi mi źle, jak podstawiam T0 to dobrze
27 paź 01:26
asdf: wyslac w excelu?
27 paź 01:26
aniabb: masz w jednostkach S*105 więc wynik jeszcze razy 10−5
27 paź 01:28
asdf: Wykładowca powiedział, że S0 oraz Sx mamy juz policzone, czyli tutaj nie ma bledu, podeslac w
excelu?
27 paź 01:33
aniabb: a skąd masz ten wynik z 21?
27 paź 01:33
27 paź 01:35
asdf: ten wynik mam z neta i tez porownywalem z gotowcem, ale w tym gotowcu sa tylko same wyniki...a
ja jeszcze musze obliczenia dać prawidłowe, bo pozniej wykladowca bierze kalkulator i kazdy
przyklad podstawia do wzoru i patrzy czy dobrze policzylismy.
27 paź 01:39
aniabb: to wstaw lo wiadomo że nie trafisz w tablicowe ,,po to rachunek błędów
27 paź 01:40
asdf: czyli zostawić tak jak mam? I wtedy policze rachunek błędów.
27 paź 01:41
aniabb: poza tym masz dokładnie zrobić to co napisano, a nie dokładnie wyniki mieć
27 paź 01:42
aniabb: tak, nie wolno ci zmieniać wzorów bo tak lepiej pasuje
27 paź 01:43
asdf: Ok, tak postąpię.
K
−1, czyli jak mam: 0,000119373K = 0,00119373[K
−1], czy zapisać to jako:
11,9K
−5
27 paź 01:46
aniabb: jeszcze myślę co z tym 105 przy S, bo ci się rzędy wielkości nie zgadzają
27 paź 01:46
asdf: Też nie wiem jak to przekształcić
27 paź 01:47
asdf: Znaczy Ty pewnie wiesz, ale ja nie
27 paź 01:47
aniabb: jak już to 1,19*10−4K−1
27 paź 01:47
asdf: ok
27 paź 01:51
asdf: a jak mam :
3,05526E−05 jak to zapisać?
27 paź 01:51
aniabb: 3,0553*10−5
27 paź 01:52
aniabb: jak używasz potęg to przecinek po 1 cyferce
27 paź 01:52
asdf: Ok
27 paź 01:54
aniabb: no 10cio krotnie masz za dużo, tylko glin się w miarę zgadza..albo jakiś gruby błąd albo nie
wiem co
27 paź 02:00
asdf: 0,000884038 = 8,84038−4K−1 tak?
27 paź 02:00
asdf: Suwmiarka mierzyła do 0,1 mm...Pręt miał 44,5 cm, czyli 0,445 m..
Później go podgrzewaliśmy i tym specjalnym przyrządem, który miał o 10 razy większą dokładność
od suwmiarki mierzyliśmy wydłużenie pręta, czyli dokładność to: 0,01mm. Czyli jak na wskazówce
od 0 przesunęło się do liczby 4, to się przesunął pręt o 0,04 mm, czy 0,4 mm?
27 paź 02:03
asdf: sorry, liczba 1 oznaczała 1 mm, czyli jak przesunęło się o 0,4 to pręt wydłużył się o 0,004 mm?
27 paź 02:04
aniabb: nie pamiętam na ile precyzyjna to metoda
27 paź 02:05
aniabb: jeszcze raz co było z tą suwmiarką?
standardowy zapis cyfr: a,bcd *10n a jak zrobisz rachunek błędów to zaokrągla się do 1 cyfry
błędu
27 paź 02:09
asdf: Ok, to juz tak zostawie − nie bede sie bawic nad ±10
−1..
sprawdzisz?:
∆(T)− to dokładności wyznaczenia temperatury wrzenia wody na podstawie tabeli
Jeżeli podaliśmy to w taki sposób: 100,2
oC, to dokładność to 0,1
oC tak? czyli odp to:
27 paź 02:09
aniabb: tak
27 paź 02:11
asdf:

suwmiarką mierzyliśmy długość prętu (3 razy to samo, zeby policzyc pozniej blad)...wychodziło,
że pręt wynosi 44,4 cm. Później powiedział nam, że ten dylometr ma 10 razy większą dokładność
od suwmiarki. Powiedział, że jak się zagotuje woda, to sprawdzić o ile się przesunęła strzałka
(od zera do jakiejś wartości..na pierwszym wyszło = 0,4) Bo żeby dojść do liczby 1 było 10
kresek, a wskazówka wskoczyła na czwartą kreskę (rysunek).
27 paź 02:13
aniabb: ale jeśli to było 0.004 mm to musisz dzielić przez 445 mm
27 paź 02:20
aniabb: muszą być te same jednostki a ty masz l w metrach a Δl w mm
27 paź 02:20
aniabb: nie mam koncepcji ..do kiedy masz zrobić to?
27 paź 02:22
asdf: do poniedziałku, jutro będziesz rano?
27 paź 02:24
aniabb: może zajrzę.. będę ok 8−9
27 paź 02:26
asdf: Ale przeciez delta l nie jest w mm tylko w m....
27 paź 02:27
aniabb: z twojej wypowiedzi nic na to nie wskazuje
27 paź 02:32
aniabb: wyszło .. Δl=0,4mm l=445mm ΔT=75,3 α=1,1937 e−5 i to jest ten rząd wielkości co powinien
27 paź 02:38
aniabb: w metrach to będzie 0,0004m i 0,445m
27 paź 08:35
aniabb: i wykorektoruj to 105 w tytułach kolumn
27 paź 08:41
aniabb: albo zostaw 105 i wtedy zamiast 0,0004 wpisz 40 ale do obliczeń używaj 0,0004
27 paź 08:42
asdf: ok, juz mi wyszlo tylko nie wiem jak obliczyc UB(Δl) oraz czy w UA(l0) nie powinno byc u
gory w sigmie trójka? bo jest piátka i wydaje mi sie to bledem...
27 paź 11:24
asdf: dokladnosc wrzenia wody = 0,1 jezeli podawalem to w taki sposob? 100,2
jak w suwmiarce mierzylismy do dziesietnych mm to dokladnosc to 0,1?
U
B(Δl) = U
B2(l) + U
B2(l
0)
w takim razie:
U
B(l) to jest dokladnosc mierzonego pretu? czyli jak dylometr ma 0,01, to dokladnosc pretu tez
| | 0,01 | |
jest 0,01? czyli = |
| tak? |
| | √3 | |
27 paź 11:30
Trivial: Jak ja się cieszę, że laboratorium z fizyki miałem na drugim roku...
27 paź 12:26
aniabb: jak Ty mi nie zaczniesz poprawnie zapisywać wyników pomiarów to Cię normalnie pogryzę
27 paź 17:41
aniabb: tak tak
27 paź 17:42
asdf: to co mam źle...?
27 paź 18:16
aniabb: mam nadzieję, że nic ale w nocy obejrzałam suwmiarkę i myślałam że dobrze wymyśliłam, a teraz
sprawdzałam dokładność i obejrzałam ponownie i mam wątpliwości
a jak suwmiarka ma dokładność 0,1mm to z taką dokładnością powinien być pomiar l0 a u Ciebie
z dokładnością do 1mm
27 paź 18:18
asdf: o właśnie...l0 jest podane do dziesiętnych cm−tra, czyli do 1 mm...to w takim razie dylometr
jest z dokładnością do 0,1 mm tak?
27 paź 18:20
aniabb: ale suwmiarka ma dokładność do 0,1 a dylatometr do 0,01mm
27 paź 18:22
asdf: ok, to tak zostawie
27 paź 18:28
asdf: Za godzine bede meic to skonczone, sprawdzilabys mi wyniki?
27 paź 18:31
aniabb: oki
27 paź 18:38
asdf: @Trivial
A laborki z elektroniki tez miales? To juz jest totalny pogrom
27 paź 18:43
asdf: aniabb, jesteś? Przepraszam, ze tak dlugo, ale wypadlo mi cos. Masz moze teraz czas na
sprawdzenie?
27 paź 20:41
asdf: ?
27 paź 20:46
aniabb: oki
27 paź 20:54
27 paź 20:55
27 paź 20:57
asdf: Kolega uznał, zeby zmienic lekko wyniki i dlatego są inne, zamiast 0,004 jest 0,006 → 0,001
jest 0,002 → 0,03 jest 0,033
27 paź 20:59
aniabb: co ty tam masz za kwiatki .......
27 paź 20:59
asdf: dokładnie o jakie kwiatki chodzi?
27 paź 21:01
aniabb: przecież masz inną skalę w nagłówkach..nie możesz dodać tego do l0
27 paź 21:01
aniabb: i w instrukcji też masz wyraźnie napisane że oddzielnie te dane wpisujesz
27 paź 21:02
asdf: w pkt k)?
27 paź 21:04
aniabb: w pkt. e) tym pierwszym
27 paź 21:05
asdf: ale jakie dane oddzielnie wpisuje?

nie rouzmiem
27 paź 21:06
aniabb: czemu dodałeś l do S


?
27 paź 21:08
Trivial: asdf, laborki z elektroniki za semestr.
27 paź 21:08
asdf: l do S, chodzi o komorke E?
27 paź 21:14
asdf: @Trivial
A masz już jakieś obycie z elektroniką? Wiesz z jakiego bedziesz korzystac sprzetu? (NI ELVIS
2)
27 paź 21:15
aniabb: a kolumna H to co
27 paź 21:17
aniabb: tak chodziło o komórki E
27 paź 21:17
asdf: Kolumna zamieniona na postać x−n*K−1 wartości alfa
27 paź 21:18
Trivial:
Na razie mam teorię obwodów. Do tej pory poznaliśmy różne metody analizy obwodów: prawa
Kirchhoffa, zasada superpozycji, tw. Thevenina i Nortona, metodę węzłową i oczkową... A
ostatnio przerabialiśmy wzmacniacze operacyjne.
27 paź 21:18
asdf: Miałeś algebre boolowską + minimalizacja funkcji metoda Mc'Queena oraz tablicami karnaugha
(czyt. karnoooo..)

Nam odrazu dali z grubej rury: prawa kirchoffa, mierzenie multimetrem itd. Nic nie pokazal, do
tego ten przyrzad NI ELVIS II, jakieś supply+, banana a,b,c,d...Będzie ciężko.
Z elektroniki korzystałeś może z książki "Sztuka elektroniki"? Podobno przystępna dla
początkujących, ale jak mam się fatygować do biblioteki, a okarze sie to g*** to nie bardzo.
27 paź 21:22
aniabb: no poprawiłam
27 paź 21:24
Trivial: Na razie nie mam żadnej książki do obwodów, bo po prostu nie jest potrzebna (całkiem OK
wykład). Z tych rzeczy, które wymieniłeś nic nie miałem.
27 paź 21:24
asdf: ∆(T) − dokladnosc wyznaczonej temperatury wrzenia wody, mamy podane: 100,2, czyli dokładność to
0,1
∆(T0) = 0,1 (niepewnosc dla pomiaru temperatury − mamy 24,9 czyli 0,1)
∆(l0) = 0,01 (niepewnosc dla pomiaru druta za pomocą suwmiarki) − i tu mi się nie zgadza, nie
powinno być 0,1?
27 paź 21:25
asdf: Masz przedmiot podstawy informatyki?
27 paź 21:25
Trivial: asdf, pytaj o konkretne zagadnienia, gdyż przedmioty tego typu są wszędzie nazwane
inaczej.
27 paź 21:27
aniabb: a kolumna K
27 paź 21:27
asdf: kolumna K jest w podobny sposob wyrazona jak kolumna H − zapisuje wartość u(a) w postaci
x*10−n
27 paź 21:28
asdf: Elementy cyfrowe i uklady logiczne − miales juz tranzystory, funkcje CCF, DCF, FCCF, FDCF?
Podstawy informatyki − kodowanie U1
Na matematyce miales dzial analiza matematyczna? (l. zespolone, macierze?)
27 paź 21:29
asdf: oraz pisanie w bashu miales?
27 paź 21:30
Trivial:
Z teorii obwodów napisałem o wszystkim co mieliśmy (elektronika jest dopiero na następnym
semestrze...)
Kodowanie U1 było ale nie wiem czy dobrze pamiętam. Jakieś tam dopełnianie do jedynki.
Z matmy miałem 4 semestry analizy + 1 algebry.
Pisanie w bashu też było, ale nie zbyt zaawansowane (nie używam basha na codzień, więc średnio
mi to się przydaje).
27 paź 21:33
asdf: Ciężka analiza?
27 paź 21:34
Trivial: Podobno ciężka.
27 paź 21:36
asdf: a macierze?
27 paź 21:36
aniabb: luzik
27 paź 21:38
Trivial: Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.
27 paź 21:38
aniabb: ale Twój rachunek błędów chyba jednak skopany ....
27 paź 21:38
asdf: Czemuż to

? Może tu jest błąd: napisałem wyżej, to jest dobrze:
∆(l0) = 0,01 (niepewnosc dla pomiaru druta za pomocą suwmiarki) − i tu mi się nie zgadza, nie
powinno być 0,1?
27 paź 21:40
asdf: Zauważyłaś może już jakiś błąd? Ja szukam i nie mogę znaleźć
27 paź 21:48
aniabb: poprawiłam wszystkie..ale trochę chyba za duże te błędy ... ale merytorycznie jest już ok
27 paź 21:52
asdf: Podeślesz?
27 paź 21:55
aniabb: uff znalazłam..to 0.01 też trzeba zamienić na metry
27 paź 22:00
aniabb: teraz chyba OK wyślę
27 paź 22:00
asdf: 0,01 jest w mm, czyli to będzie 0,001mm = 0,000001 m ? Chodzi o l0?
27 paź 22:01
27 paź 22:03
aniabb: masz poprawione jak trzeba nie zmieniaj już nic
27 paź 22:04
asdf: Dziękuję Ci bardzo, nie samowita jesteś

Z kąd się wzięła ta 8 i 6? jak powinno być 2 i 33?
27 paź 22:08
aniabb: z tego żeby pasowało do wyników..jak wyście zmieniali to ja też mogłam
27 paź 22:09
27 paź 22:16
aniabb: Glina, a aliminium (glin) to zdeeeecydooowanieeeeee inne rzeczy
27 paź 22:18
asdf: no tak tylko ja mam glin to 5,4, a aluminium to 22,2...
27 paź 22:19
27 paź 22:20
aniabb: masz glinAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 5,4
27 paź 22:21
aniabb: Glina..takie błoto do lepienia garnków
Glin (aluminium) metal na puszki
27 paź 22:21
aniabb: i 22*10{−6) = 2,2*10−5 a u ciebie jest 2,3*10−5 bo trochę z innych tablic
27 paź 22:23
aniabb: i co?
27 paź 22:34
asdf: no mam dylemat czy pozmieniac wlasnie te wyniki o GRUBO:
w innym jak gotowcu jak patrze to wyglada to tak:
mosiadz − 0,006 − tyle co u nas
glin(aluminium) − 0,006 − u nas 0,00(1−2)
stal − 0,005 − u nas 0,33
27 paź 22:38
aniabb: stal możesz jeszcze trochę podnieść jak koniecznie chcesz
27 paź 22:41
aniabb: glin obniż do 7 stal podnieś do 5 i popraw w zapisach ręcznych
27 paź 22:43
asdf: podopisuje zera między i będzie dobrze

Dziękuję za pomoc, ja się biorę za wektory bo w poniedzialek fizyka...
27 paź 22:44
aniabb: jakie zera <umm><wrr>
27 paź 22:45
aniabb: jak mi to popsujesz to Ci już nic więcej nie zrobię
27 paź 22:50
asdf: bo mam tabelke przepisana przez nauczyciela. Bylem na laborkach, porobilismy wyniki, pozniej
trzeba bylo to podpisac u niego, teraz w ten poniedzialek z tym podpisem trzeba sie zjawic

Ale wiedzialem, ze moga byc bledy przy zerach i zostawilem troche miejsca miedzy cyframi
27 paź 22:53
aniabb: wyślij fotkę tego ..zobaczymy co się da zrobić żeby miało sens .. bo jak mylisz glinę z glinem
to Ci przestałam wierzyć
27 paź 22:56
asdf: Kartka leży 100 km odemnie, więc nie zrobię zdjęcia. Tak jak jest to jest już dobrze. Glinu z
gliną nie mylę, tylko na stronie nie zauważyłem, że to glina

Jeszcze dodam wykres kolumnowy o ile zmieniły się długości drutu
27 paź 23:02
aniabb: oki ...Twoje małpki
27 paź 23:04
27 paź 23:11