fizykaaaaaaaaaa :(
jok:

| | km | |
Dwa pociągi jadą naprzeciwko siebie po jednym torze, oba z prędkością 30 |
| . Ptak wylatuje |
| | h | |
| | km | |
v= 60 |
| z lokomotywy z jednego z pociągu do drugiego, gdy są one oddalone od siebie o |
| | h | |
60 km i zawraca. Oblicz całkowitą drogę przelotu ptaka.
Proszę o wskazówkę.
26 paź 23:18
Eta:
"po jednym torze"

? .......... dojdzie do
katastrofy 
26 paź 23:21
Ajtek:
Eta, to samo przyszło mi na myśl, ale nie odważyłem się tego napisać
26 paź 23:22
Eta:
26 paź 23:23
jok: ale ptak przeżyje przeciez
26 paź 23:24
Eta:
Mogą go lokomotywy zmiażdżyć !
26 paź 23:25
Ajtek:
Niekoniecznie przeżyje

.
26 paź 23:26
Mila: Policz po jakim czasie pociągi się spotkają, a następnie oblicz, jaka drogę pokonał ptak w tym
czasie.
26 paź 23:26
Ajtek:
Hej
Mila 
.
To też nie jest dobra odpowiedź. Jak ptak leci "po torze" i na wysokości nie większei niż
lokomotywa, to wcześniej spotka się z lokomotywą jadącą z przeciwnej strony. A jak to się
skończy to wiemy

.
26 paź 23:28
26 paź 23:29
Mila: Zadanie znane, ale pani udziwniła.
Witam wszystkich ciepło.
26 paź 23:31
jok: asdf leszczu klęcz i błagaj o przebaczenie
Chyba mam
v= v
p + v
k
a więc ptak przeleci 40 km a lokomotywa 20, obie przejada 20 km czyli zostanie 60 − 2*20 =20
ptak przejedzie 13,(3) a lokomotywa nie wiem ile przeleci.
ODP. Ptak przejechał 40+13,(3) km a lokomotywa 20km+6km.
DOBRZE?
DO ASDF
BŁAGAJ O PRZEBACZENIE
26 paź 23:44
Mila: Oj, niedobrze, niedobrze.
27 paź 00:32
aniabb: pociągi spotkają się po 1h ptak przeleci 60km
27 paź 00:55