Równia kwadratowe
Czarny jeż: Jak rozwiazac taki układ równań ?
(5−a)2 + (1−b)2 = 5
(1−a)2 + (3−b)2 = 5
W zadaniu chodzi o znalezienie równania okręgu , ale to akurat nie jest ważne. Nie pamietam jak
rozwiazuje sie takie układy... Jak to zrobic tracac jak najmniej czasu ?
12 maj 20:04
Jakub:
25 − 10a + a2 + 1 − 2b + b2 = 5
1 − 2a + a2 + 9 − 6b + b2 = 5
a2 + b2 − 10a − 2b = −21
a2 + b2 − 2a − 6b = −5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujesz stronami
−8a + 4b = −16 /:4
−2a + b = −4
b = −4+2a
Wstawiasz do np. pierwszego równania
(5−a)2 + (1−(−4+2a))2 = 5
(5−a)2 + (5−2a)2 = 5
25−10a+a2 + 25−20a+4a2 = 5
5a2 − 30a + 45 = 0 /:5
a2 − 6a + 9 = 0
(a−3)2 = 0 (można też z delty i wzorów)
a=3
b=−4+2*3=2
12 maj 20:20
Czarny jeż: i tak po prostu można sobie stronami odjąć ?

Dzięki
12 maj 20:27
Jakub: Można, można
12 maj 20:42
Red: Można nawet dodać i pomnożyć , i podzielić
12 maj 20:48