Mateusz_gim: Potrzebuje Odpowiedzi na Już ! Brzmi tak:
Podaj wzór funkcji liniowe, do której wykresu należą punkty:
A=(-1 , 5) B=(-4 , 4) Prosze szybką odpowiedź !
4 cze 20:10
OLA: y=3x+8
4 cze 20:25
Jakub: Szybkie pytanie szybka odpowiedź Oli
4 cze 20:27
Mateusz_gim: napiszcie prosze jeszcze jak to rozwiazac po kolei...
4 cze 20:50
mipi: zal.. powinno byc y=1/3x+5i1/3
4 cze 21:28
paulik: powinienes zrobic najpierw rownanie czyli podstawiasz pod wzor y=ax + b te punkty:
5=-1a+b / -1
4=-4a+b
-5=1a - b
4= -4a +b
b się skraca
teraz pod kreska wszystko do siebie dodajesz i wychodzi:
-1 ( bo dodałeś -5 do 4) = -3a ( bo dodałeś -4a do 1a)
teraz -1 = -3a / -3
a= - 1/3 w ułamku
teraz podstawiasz a do któregoś z dwóch wzorów zeby wyliczyc b
czyli :
4= -4 * 1/3 +b
i tak dalej liczysz.
4 cze 21:37