pomocy pilne
matiz: dla jakich liczb rzeczywistych x wektor [1,x2,x] jest prostopadły do iloczynu wektorowego
[1,2,4] x [1,−2,4]
26 paź 23:00
Krzysiek: policz ten iloczyn wektorowy, otrzymasz pewien wektor niech to będzie 'v'
i policz potem [1,x2 ,x]◯v=0
26 paź 23:03
matiz: policzyłem i wyszło [16,0,−4] a potem co musze zrobić bo nie czaje tego co naisales:(
26 paź 23:06
Krzysiek: czyli [1,x2 ,x]◯[16,0,−4]=0
16−4x=0
x=4
◯ − to jest iloczyn skalarny
26 paź 23:09
matiz: aha dzieki

a mam jeszcze jedno pytanie, znalezc punkt x ktory dzieli odcinek o koncach A
=[1,2,4];B[4,0,−1] w stosunku 3:2 , to ja to zrobilem ze x=A +3/5 AoB dobrze to jest
26 paź 23:14
Krzysiek: a czemu tam masz A◯B ? prędzej wektor BA
26 paź 23:17
matiz: w sensie dałem że skalarnie A razy B
26 paź 23:18