aaaaaaaaaaaa
karolajn: wykaż, że jesli liczba naturalna x z dzielenia przez 12 daje reszte 4 i liczba naturalna y z
dzielenia przez 12 daje reszte 3, to liczba x*y jest podzielna przez 12
Prosiłabym o rozwiązanie wraz z poprawnym zapisaniem Założenia, twierdzenia, dowodu bo nie wiem
jak poprawnie to porozkladac.
26 paź 22:23
Ann: zal: x=12k+4, y=12m+3 ,gdzie k,m∊ℤ
teza: 12|xy
dow:
x*y=(12k+4)(12m+3)=12k*12m+12k*3+4*12m+12=12(12km+3k+4m+1) czyli xy jest podzielne przez 12 bo
liczba w nawiasie nalezy do zbioru liczb calkowitych poniewaz k i m sa z zal calkowite wiec
suma calkowitych tez jest calkoowita c.n.d
26 paź 22:44