.
ttm: | | 4 | | f(x+1) | |
Dana jest funkcja f(x)=2− |
| . Rozwiąż nierówność |
| >0 |
| | x | | f(x−1) | |
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy wynik wyjedzie x∊(−
∞,−1)∪(1,
∞)
26 paź 22:16
loitzl9006:
źle; podstaw sobie x=2 a zobaczysz że nierówność nie zachodzi
wg mnie x∊(−∞;−1)∪(3;+∞)
26 paź 22:26
pigor: ... no to np. tak :
| | f(x+1) | |
f(x)=2−4x ix≠0 ⇒ |
| >0 ⇔ |
| | f(x−1) | |
| | 2−4x+1 | | 2(x2−1)−4(x−1) | |
⇔ |
| >0 ix≠±1 ⇔ |
| >0 ⇔ |
| | 2−4x−1 | | 2(x2−1)−4(x+1) | |
| | 2(x−1)(x+1−2) | |
⇔ |
| >0 ⇔ (x−1)2(x+1)(x−3) >0 i x≠3 ⇔ |
| | 2(x+1)(x−1−2) | |
⇔
x<−1 lub x>3 ⇔
x∊(−∞;−1) U (3;+∞) − mnie tak wychodzi . ..
26 paź 22:42