liczby
Cytrynówka: Liczba
3√2 jest mniejsza od liczby :
a)
54
b)
√√2
c)
√8 
−> pierwiastek 10 stopnia z 8 nie da się zrobić 10 stopnia
d)
5√4
26 paź 22:05
Cytrynówka: Kto rozwiąże stawiam cytrynówkę na stół
26 paź 22:16
Saizou : skorzystaj z tego że n√a=a1/n}
26 paź 22:23
Cytrynówka: √21/3 tak /? 1 dzielone przez 3 tak ?
26 paź 22:26
Saizou : np.
3√2=21/3
√√2=21/4 itd
26 paź 22:27
Cytrynówka: ale to jak mam 21/3 to mamy 2−2 ? dzielenie sie odejmowalo potegi nie ?
26 paź 22:30
Saizou : | | 1 | |
a co ty chcesz tam dzielić? |
| to wykładnik potęgi, masz tylko porównać liczby |
| | 3 | |
26 paź 22:32
Cytrynówka: a to tam jest
13 a nie dzielenie

xD sorry to mamy 2,3333 czyli a odpada bo 5/4 = 1,25
pierwiastek z 8 = 2,82842712
5√4 to jest 4 i
15 czyli 4,2 czyli wynika że
√√2 tak ?
nawet nie wiem ile to jest ?
26 paź 22:35
Cytrynówka: sry tzn od 5√4 tak ?
26 paź 22:37
Saizou : 3√2=2
1/3=2
4/12=2
40/120
√√2=2
1/4=2
3/12=2
30/120
p10{8}=p10{2
3}=2
3/10=2
36/120
5√4=
5√22=2
2/5=2
4/10=2
48/120
i jak myślisz?
26 paź 22:41
Cytrynówka: czyli tak jak pisałem 5√4
27 paź 11:10