Ciag geometycznym
Krokodil : Wykaż , że jeżeli liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego to
(a−b+c)(a+b+c)=a2+b2+c2
26 paź 21:52
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg geom. ⇒ b2=a*c
L= [(a+c)−b]*[(a+c)+b] = (a+c)2−b2= a2+2ac+c2−b2= a2+2b2+c2−b2=a2+b2+c2
L=P
c.n.u
26 paź 21:57
ICSP: L = (a+c)2 − b2
ale z informacji ze jest to ciąg geometryczny mam że ac = b2 zatem :
L = a2 +2ac + c2 − b2 = a2 + b2 + c2
c.n.u.
26 paź 21:58
Eta:
26 paź 21:59
Krokodil: Dziekuje , Pozdrawiam Wasz Żarłok ,
KROKODIL
26 paź 22:05
Eta:
Zjedz
26 paź 22:06